torstai 11. marraskuuta 2010

Villaiset sukat.

Tahdon jutella nyt itselleni kauhean läheisestä ja tärkeästä jutusta, eli villasukista.

Villasukat ovat ehdottomasti yksi maailman parhaimpia asioita. Villasukat edustavat ennenkaikkea kotia ja lämpöä, kaikkea sitä mikä luo turvallisen olon. Suhtaudun villasukkiin syvällä hartaudella, minulla on eri villasukkia kotikäyttöön ja kengissä pidettäviksi. Ovatpa ne monesti korvanneet kylmälattiaisissa paikoissa myös sisäkengät.

Äidinäitini, tuttavallisemmin Muori, kutoo maailman parhaat villikset. Saan häneltä aina muutaman parin vuodessa paksuja ja hauskan värisiä sukkia (ja lapasia!). Juuri siitä, että sain häneltä eilen upouudet harmaat sukat punaisilla raidoilla, sain idean tehdä pienen villasukkapostauksen.

Kaupan villasukat ovat toivottomia luusereita, ainakin suurin osa niistä. Itse en olee hyviin vielä törmännyt, toisaalta harvoin olen edes suvainnut niihin tutustua. En vaan käsitä esimerkiksi niitä tekokuituisia "villasukkia", jotka kutittavat eivätkä lämmitä ja kestä käyttöä lainkaan samallalailla. Ja tottakai, oman isoäidin oikeasta villalangasta neulomissa sukissa on vaan se jokin, joka lisää niiden ihanuutta. Se, että tietää rakkaan ihmisen neuloneen ne itse, sinua ajatellen. Se tuo aivan varmana niihin lisää lämmittävyyttä, ei ole lainkaan sama asia käyttää jonkun vieraan henkilön tekemiä sukkia.

Minulle on juuri sukkatehdas-Muorini ansiosta kertynyt vuosien saatossa aikamoinen läjä villasukkia, uusina ne pääsevät kotikäyttöön ja myöhemmin siirtyvät eläkkeelle lämmittämään kengissä. Tähän mennessä rakkaimmat villasukkani, joihin sain aikoinaan esittää oikein väritoiveen, ovat kirkkaanpunaiset ja juuri omaan jalkaani hyvin muotoutuneet. Taitavat olla ainakin kolmatta, ellei neljättä vuotta parhaat kotisukkani.

Huvitan uusia ihmisiä sillä, että käytän villasukkia vuoden ympäri, ainoastaan pahimmat kesähelteet saavat minut luopumaan niistä, mutta muuten kuljen kotona aina villasukissa. Se on tärkeä siirtymäriitti ulkomaailmasta kodin turvaan, kun riisuu pakottavista jaloista kengät ja sujauttaa tilalle villaiset sukat. Tutut eivät enää pyörittele villasukka-addiktiolleni päätään, kai he ovat jo niin tottuneet omituisuuksiini.

Seuraavat sukkani, ellei muori ehdi ensin, ajattelin neuloa itse. Haluan niihin hullun pitkät, raidalliset varret ja nappeja varsiin koristeiksi. Näin sellaiset jossain, ja rakastuin. Mutta kun olen myös tarkka sukkien materiaalista, on parasta ostaa langat itse ja pistää puikot heilumaan. Näin saan juuri sellaiset kuin haluan ja sellaisissa väreissä kun haluan. Olisiko pinkki/musta/vihreä mitään ?

Kertokaa tekin villasukkajuttuja !


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt on teidän vuoronne kommentoida, keskustella, antaa palautetta, toivoa, ehdottaa ja kritisoida! Sana on vapaa.