sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Viktoriaanista


Viktoriaanisen aikakauden pukeutumis- ja sisustusmuoti on minulle loputtoman inspiraation lähde. Ahmin perä perään aikakaudelle sijoittuvia kirjoja sekä tietoa netistä. Jos olisin varakkaampi, sisustaisin asuntoni kokonaan, kalusteita myöten, viktoriaaniseen henkeen, uusrenesanssin ja uusrokokokoon tyyliin.

Pitkät hameet, krinoliinit, turnyyrit,m
onimutkaiset laskokset, korsetit, hansikkaat. Oi! Päivänvarjot ja maidonvalkea, huolella auringolta varjeltu (joka oli toki vain yläluokkaisen naisten oikeus) ja vaa
littu iho. Upeaa! Törkeät määrät pitsiä ja korkeat kaulukset. Muodin muutokset n
äkyivät lähinnä muutoksina naisen siluetissa, jota muokattiin hameen muodolla, korseteilla ja muokkaavilla alusvaatteilla, kuten krinoliinilla. Tietenkin myös vyötärölinja laski ja nousi, kaula-aukko muuttui peittävästä avarammaksi ja mekkojen värit valittiin vallitsevan muodin mukaan.

Kuinka rakastankaan kyseisen aikakauden muotia, niin tuhlailevaa, niin suureellista. Krinoliineista saatettiin tehdä uskomattoman, ja hyvin epäkäytännöllisen, suuria ja mukana tietenkin hameista tuli valtavan suuria. Ohessa kuvia erilaisista
silueteista (kuva täältä)



Sisutusmuodissa vallitsivat kertaustyylit ja muodikkaan kodin sisustus oli raskasta, koristeellista ja pröystäilevää. Sisutuksessa näkyivät niin renesanssin kuin rokokoonkin vaikutukset. Ajan sisustusmuoti (kuten vaatemuotikin!) vetoaa minuun koristeellisuudellaan, siroudellaan ja mahdottomalla liioittelullaan.






Kuvakollaasista aika hyvin selviää,
mitä sisustus on pitänyt sisällään.
Tietenkin tällainen tuhlailevuus
ja ylellisyys on ollut vain harvojen
ja valittujen, varakkaiden oikeus,
eikä tämän tarkoitus olekaan olla
kulttuurihistorian oppitunti, vaan
puhtaasti omaa tunnelmointiani
ja puhelemistani yhdestä tärkeim-
mästä inspiraationlähteestäni ja
sen lieveilmiöistä ! ( Ja siitä kuinka
mielelläni olisin hienostonainen krino-
liinissaan kartanonsa puutarhakeinussa
ihailijoiden piirittämänä!)



Kuningatar Viktorian mukaan nimensä saanut ajanjakso pitää toki sisällään myös paljon ikäviä ja säälimättömiä tapoja, asenteita ja säädöksiä. Ajan tapakulttuuri oli armoton, kaikki oli tiukkaan säädettyä ja ihmiset jaettiin tiukasti eri yhteiskuntaluokkiin. Ylemmät eivät seurustelleet alempiensa kanssa. Ankarat vaatimukset kauneuden, siveyden ja käytöstapojen suhteen kohdistuivat etenkin naisiin ja myös miesten odotettiin käyttäytyvän tapojen vaatimalla tavalla, etenkin herkkien naisihmisten seurassa. Silti aikakautta leimaa, ihmekös tuollaisen sääntö- ja rajoitusmäärän jälkeen, aikamoinen kaksinaismoralismi.

(Silti voisin istua sirosti tuollaisella vaaleanpunakultaisella sohvalla helmojeni keskellä ja ristipistotyö käsissäni ja kikatella ihailijoille !)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt on teidän vuoronne kommentoida, keskustella, antaa palautetta, toivoa, ehdottaa ja kritisoida! Sana on vapaa.