perjantai 4. helmikuuta 2011

Mistä on upeat naiset tehty ?

Hyh, olen ollut vähän kipeänä tässä eilisen ja tämän päivän. Niskanikin ovat aivan törkeän kipeät, mutta kai tämä tästä taas helpottaa. Aika on kulunut lähinnä elokuvien ja sarjojen katselemisen merkeissä, olen katsonut Kotiopettajattaren romaanista BBC:n (Engl. Jane Eyre) vuonna 2006 tekemän neliosaisen sarjan, joka on ehkä tämänastinen suosikkini kirjan filmatisoinneista, mielettömän ihana. Yksinkertaisesti ehkä elokuva- ja kirjahistorian kaunein rakkaudentunnustuskohtaus on, kun Jane ja Mr. Rochester tunnustavat rakkautensa toisilleen Thornfieldin puutarhassa.

Sitten olen katsonut Tuulen viemää - jatko-osasta Scarlett tehdyn minisarjan, joka oli hyvä vaikkei hirveän uskollinen kirjalle sekä katsonut myös alkuperäistä Tuulen viemää, joskin se on vielä kesken. Olen nähnyt sen miljoona kertaa ja lukenut kirjan yhtä monesti, enkä koskaan kyllästy.

Näiden myötä olen pohdiskellut paljon itsevarmuutta ja periksiantamattomuutta, joka on kummankin tarinan sankarittaren kantava voima. Mutta silti Jane Eyre ja Scarlett O'Hara Hamilton Kennedy Butler ovat kuin yö ja päivä. Scarlett menee vaikka läpi harmaan kiven, on häikäilemätön saadakseen mitä tahtoo eikä todellakaan kaihda keinoja. Hän on valmis antamaan palttua muiden ihmisten mielipiteille ja on valmis joustamaan omista periaatteistaan saavuttaakseen haluamansa kun taas Janessa on hiljaista varmuutta ja periksiantamattomuutta, uskollisuutta omille periaatteilleen ja vaatimattomuutta, joka ei kuitenkaan ole itsensä vähättelemistä.


Vivenne Leigh Scarlettina


Ruth Wilson Jane EyrenaVaikka Scarlett on rikkaan perheen hemmoteltu tytär, piirikunnan kaunotar joka on tottunut aina saamaan tahtonsa täytetyksi silmänräpäyksessä ja elämään yltäkylläisyydessä ja Jane taas kylmään maailmaan viskattu orpo, joka joutuu kokemaan kovia ensin kasvattiperheessään ja myöhemmin armeliaisuuslaitoksessa ennen päätymistään Thornfieldiin kotiopettajattareksi. Vaikka Scarlett on toisinaan kiero kuin korkkiruuvi, häikäilemätön ja itsekeskeinen nainen ja Jane taas vilpitön, puhdassydäminen ja hyveellinen, löytyy naisista myös pohjimmiltaan paljon samaa. Scarlett joutuu nöyrtymään ja likaamaan hienot kätensä työntekoon sodan syttyessä  ja etelävaltioiden ajauduttua suureen ahdinkoon, Jane taas pääsee kurjuudesta elämään, jossa häntä kohdellaan hyvin. Scarlett ei kuitenkaan taivu, Jane ei ylpisty.

Kumpikin nainen uhmaa aikakautensa yhteiskunnan normeja vastaan ja taistelee rakkautensa eteen. Kumpikin on valmis paiskimaan töitä hartiavoimin saavuttakseen tavoitteensa, oli se sitten oma mielenrauha, rakkaus tai varallisuus. Kumpikaan ei ole standartien mukainen kaunotar, mutta heissä on molemmissa lumovoimaa joka tulee jostain syvempää. Se kumpuaa juurikin itsevarmuudesta ja tinkimättömyydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt on teidän vuoronne kommentoida, keskustella, antaa palautetta, toivoa, ehdottaa ja kritisoida! Sana on vapaa.